Vizitka

Distrikt 1912
RI klubska številka: 76063

Rotarijski klub Solkan – Siliganum
Cesta IX.korpusa 35,
SI-5250, Solkan, Slovenija

Srečanja: vsak torek ob 20:00 uri
Meetings: Tuesday at 2000 Hours
Incontri: il martedì alle ore 20.00

info@siliganum.si

IntranetArctur
natisni

Solkanski most

V svetu so znani mostovi na reki Kwai na Tajskem, v Benetkah Most vzdihljajev in Rialto. V Solkanu pa imamo najimenitnejši kamniti železniški most. Ima največji lok iz obdelanega kamna na svetu, predstavlja vrhunec znanja v mostovni gradnji in gradbenem inženirstvu na začetku 20. stoletja. Solkanski mostOdlikuje ga izjemna eleganca in lahkotnost kamnite zgradbe, ki kot mavrica preskoči Sočo. Doživel je obe svetovni vojni. V prvi je bil avgusta 1916. leta miniran z 930 kg eksploziva in ob strašnem poku je lok v celoti zgrmel v Sočo. V drugi svetovni vojni je vzdržal 6 napadov zavezniških zračnih sil. Obnovili so ga Italijani leta 1927.

Zgrajen je po segmentni metodi vgrajevanja kamnitih blokov in s postopnim zaključevanjem posameznih prstanov loka. Solkanski mostKamnite bloke so pripeljali iz kamnoloma cava Romana v Nabrežini in so iz školjčnega apnenca, veliki pa od 0,2 do 0,7 m3. Kamne so nanašali s parnimi dvigali.

Ves postopek gradnje je vodil avstrijski inženir Leopold Oerley. Ob otvoritvi mostu 19. julija 1906. leta se je prestolonaslednik Franc Ferdinand ob 16.20 uri ustavil na samem mostu.


V prvi svetovni vojni porušeni most so obnovili Italijani. Kamnite bloke so pripeljali iz kamnolomov Chiampo pri Vicenzi, iz Nabrežine in Aviana. Za malto pa so uporabili cement iz Anhovske cementarne. Popravljeni most je malo tanjši od prvotnega, s samo štirimi razbremenilnimi odprtinami. Vgradili so 4.533 kamnitih blokov, zadnjega 9. decembra 1926. Slovesna otvoritev obnovljenega mostu je bila 8. avgusta 1927. leta.

Leta 1985 je dobil soseda, cestni betonski most, ki je povezal do takrat odrezana Brda s kraji na goriškem polju. Danes je železniški most pomemben element dediščine, opredeljen kot tehnični spomenik. Posebno lep postane, ko se stemni in ga osvetlijo žarometi. Stoletnico mostu smo praznovali 19. julija leta 2006.